Halterele Kettlebell sunt un tip special de greutăți în formă de halteră cu mânere. Astfel de dispozitive, în ciuda aspectului lor discret, vă permit să efectuați o gamă largă de exerciții. Cu ajutorul lor puteți întări cele mai importante părți ale mușchilor - nu doar brațele sau pieptul, ci și picioarele. De asemenea, antrenamentul cu kettlebell îmbunătățește coordonarea, echilibrul și condiția fizică. Dispozitivele mici sunt excelente pentru a fi folosite acasă și în sala de sport. Ganterele pe care le oferim în magazinul nostru variază în greutate de la 2 la 24 kg și sunt concepute pentru persoanele aflate la diferite niveluri atunci când vine vorba de antrenamentul de forță.
Important în cazul halterelor Kettlebell este materialul din care sunt făcute mânerele. În magazinul nostru oferim gantere-greutate cu mânere din neopren și alte materiale, care, practic, împiedică alunecarea halterelor din mână în timpul exercițiilor:
- kettlebells din vinil,
- kettlebells din fontă,
- kettlebell cauciucate,
- kettlebell reglabil
Haltere Kettlebell - o mini sală de gimnastică într-un singur dispozitiv mic!
Antrenamentul cu kettlebell a doborât recent recorduri de popularitate în Polonia și în întreaga lume. Acest lucru este influențat de numeroasele sale beneficii, de rezultatele rapide și de modă. Cu toate acestea, puțini dintre noi își dau seama că doar numele său englezesc este relativ nou, iar exercițiile cu acest dispozitiv au o tradiție îndelungată.
Ce este o kettlebell?
Kettlebell este un dispozitiv tradițional rusesc de exerciții în care centrul de greutate nu este distribuit în mod egal. Acestea sunt greutăți în formă de bilă cu un mâner. Ele sunt disponibile în diferite modele și dimensiuni. Greutatea standard a kettlebell-ului este de 16 kg (mai multe sunt multiplii acesteia).
În ciuda aparențelor, aceasta nu este o invenție nouă. Ele au fost folosite în istoria îndepărtată de către sportivii ruși. Prima mențiune înregistrată a acestui dispozitiv, numit atunci girya, datează din 1704. Primele gantere kettlebell au fost ștampilate dedesubt cu chipul țarului care acum domnea. La început au fost folosite în principal de către strongmeni și atleți în timpul festivalurilor din orașe sau sate, fiind folosite mai ales pentru spectacole și demonstrații de forță. Cu toate acestea, interesul a continuat să crească. Erau deja folosite nu numai de atleți, ci și de soldați, pescari, fermieri, care au început să organizeze între ei competiții de amatori. În 1913, Kettlebell a fost numit pentru prima dată „Super echipament sportiv” în revista sportivă „Hercules”.
Prima competiție oficială de kettlebell a avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1948. Disciplina a trecut rapid dincolo de Rusia, câștigând popularitate în Lituania, Letonia, Estonia și Ucraina. Primele Campionate Naționale de Kettlebell au fost organizate în 1985 (au fost organizate sub numele de Girevoy Sport).
Faima acestui dispozitiv sportiv s-a răspândit și peste ocean. De mult timp este foarte popular în Statele Unite. Inițial, a fost folosit în timpul antrenamentelor în primul rând de către serviciile speciale americane (care au luat exemplu de la rezultatele bune ale antrenamentelor cu kettlebells ale serviciilor rusești).
În prezent, și-a găsit un loc permanent în multe săli de sport. Este un dispozitiv de gimnastică cu o aplicație de antrenament extrem de largă. Datorită acestuia, nu numai că putem avea grijă de condiția noastră și de condiția fizică, dar și să îmbunătățim aspectul figurii și al țesutului muscular. Acest dispozitiv este, de asemenea, o bună completare a antrenamentului cu greutăți libere. Există mai mulți factori care determină popularitatea și poziția sa de neclintit pe piața echipamentelor de gimnastică:
- funcționalitate - este un fel de „sală de gimnastică mică” (cu aceste dispozitive puteți să vă antrenați acasă, să le luați cu dvs. în vacanță etc.),
- atractivitatea și varietatea formelor de mișcare pe care le permit exercițiile cu acest dispozitiv,
- rezultatele rapide și vizibile ale antrenamentului.
Beneficiile antrenamentului cu kettlebell
Există numeroase beneficii ale antrenamentelor cu kettlebell. Lista lor este, aparent, nesfârșită:
- construiesc rezistența, cresc viteza, flexibilitatea și elasticitatea,
- întăresc mușchii (implicând aproape toți mușchii unei persoane), au un efect pozitiv asupra tensiunii și elasticității pielii acestora, îmbunătățesc coordonarea dintre mușchi și nervi, le măresc forța și au un efect pozitiv asupra conținutului de țesut muscular prin eliminarea grăsimii inutile. (Totuși, acest lucru nu este sinonim cu dezvoltarea musculară. Mai ales femeile nu trebuie să se teamă de acest efect, deoarece corpul lor conține mult mai puțin testosteron decât cel masculin, astfel încât creșterea țesutului muscular va fi mult mai mică),
- Acestea vă permit să pierdeți în greutate, să scăpați de grăsimea corporală și să sculptați o figură frumoasă și impresionantă. Acest lucru se datorează implicării unui număr mare de mușchi, care în timpul muncii lor intensive sunt capabili să ardă un număr mare de calorii.
- Dezvoltă coordonarea motorie și simțul echilibrului, precum și simțul mișcării în spațiu (necesită mișcare în trei dimensiuni), exercițiile cu ajutorul lor, spre deosebire de aparatele staționare, necesită echilibru și stabilizarea corpului, o muncă musculară echilibrată a tuturor părților corpului,
- Acestea previn defectele de postură și diverse boli (cum ar fi osteoporoza, bolile de inimă, obezitatea, bolile sistemului digestiv și chiar diabetul), întăresc oasele, îmbunătățesc funcția cardiacă, stabilizează tensiunea arterială, reduc țesutul adipos inutil, reglează buna circulație a alimentelor și funcția intestinală, cresc toleranța la glucoză, cresc metabolismul,
- corectează postura, întăresc nucleul corpului (în primul rând mușchii abdominali ai spatelui, pieptului și umerilor),
- contribuie la întărirea oaselor și a ligamentelor, ceea ce crește grosimea cartilajului și vascularizarea musculară. Acest lucru are multe consecințe pozitive (reduce durerea în osteoartrită, corpul este mai ferm și durerile de spate sunt ameliorate; sunt o idee bună pentru reabilitare în cazul leziunilor articulare și musculare),
- sporesc forța: forța funcțională, utilă în desfășurarea activităților zilnice și a muncii, precum și a altor forme de sport (îmbunătățirea performanțelor sportive), și forța de impact, utilă mai ales în sporturile de luptă,
- În ceea ce privește aspectele psihologice, exercițiile cu kettlebell te învață disciplina și motivația, au un impact pozitiv asupra stării de spirit, îți permit să scapi de problemele cotidiene și să te eliberezi de stres, sunt o alternativă interesantă la alte exerciții fizice și sporturi de anduranță, îți permit să îți îmbunătățești rezultatele în alte domenii.
Cum să faci exerciții cu kettlebell?
Există multe cursuri și școli private care oferă pregătire profesională cu kettlebell. Cu toate acestea, avantajul acestui dispozitiv este că ne putem antrena și singuri cu el. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați o kettlebell care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.
Mai jos sunt câteva exemple de antrenamente și exerciții specifice pe care le putem face cu kettlebell. Acestea sunt împărțite în exerciții pentru persoanele care încep aventura cu acest dispozitiv (începători), care au deja o oarecare experiență în acest sens (intermediari) și profesioniști (avansați).
Pregătirea pentru antrenament
Faceți o încălzire adecvată înainte de a începe antrenamentul. Aceasta ar trebui să fie compusă din alergări, sărituri, cercuri și mișcări ale membrelor. Aceasta ar trebui să dureze cel puțin 5 minute.
Poziția de pornire pentru majoritatea exercițiilor cu kettlebell arată similar. Trebuie să stați drept, umerii și brațele trebuie să fie relaxate și genunchii ușor îndoiți. Greutatea ar trebui să fie chiar în fața dumneavoastră - pentru a o apuca, îndoiți genunchii și îndoiți trunchiul. Spatele trebuie să fie drept în permanență. În timp ce vă ridicați, apropiați omoplații și împingeți pieptul în afară.
Nu uitați să respirați corect în permanență în timpul exercițiilor. Inspirația se face în timp ce se încordează abdomenul, iar în poziția flectată aerul trebuie reținut. După primul efort acut expirați ușor, treptat.
Greutatea kettelbell-ului trebuie ajustată la abilitățile noastre. Acest lucru se datorează faptului că mai importantă decât greutatea este tehnica exercițiului în sine.
Exerciții cu kettlebell pentru a îmbunătăți forța și dezvoltarea musculară
Exercițiile ar trebui făcute în serii de 3 până la 5 (și ar trebui să faceți 3 până la 5 repetări în fiecare serie). Odihna dintre serii ar trebui să fie de aproximativ 2 minute.
Începători:
- Luați poziția de start, aplecați-vă ușor în față, păstrând spatele drept, apucați greutatea și balansați-o între picioare de la spate în față.
- Odată ce greutatea se află la înălțimea pieptului, îndoiți brațul, menținându-l perpendicular pe sol. Încheietura mâinii trebuie să fie la înălțimea antebrațului.
- Apoi ridicați greutatea (cotul va fi ușor îndoit), capul trebuie să fie întors în permanență spre greutate.
- Îndreptați brațul (palma trebuie să fie îndreptată spre înainte, iar greutatea trebuie să fie în spatele ei).
- Coborâți greutatea, păstrând cotul lipit de trunchi. Faceți o altă balansare cu greutatea fără ca aceasta să atingă solul.
- După ce ați terminat întreaga serie, exersați același element cu cealaltă mână.
Intermediar:
- Stați în poziția de pornire. Prindeți greutatea cu ambele mâini. Efectuați o măturare cu spatele între picioare.
- Apoi faceți o măturare înainte până la înălțimea pieptului (brațele trebuie să fie ușor îndoite la coate).
- Întoarceți greutatea în aer (mânerul departe de dvs.). Prindeți-o cu ambele mâini pe laterale. Țineți-o aproape de piept.
- Faceți o ghemuire până când coatele vă ating genunchii.
- Reveniți în poziția în picioare, apoi în poziția de pornire și repetați exercițiul.
Avansat:
- Stați în poziția de plecare, faceți una-două mișcări cu brațul ușor îndoit la cot până când brațul cu greutatea este paralel cu solul.
- Când brațul este în poziție paralelă, ridicați greutatea deasupra dumneavoastră.
- Repetați cu cealaltă mână.
O altă opțiune:
- Stați în poziția de pornire. Ridicați greutatea până la umăr, păstrând cotul cât mai aproape de piept.
- Îndoiți genunchii și împingeți brațul în sus, apoi îndreptați-vă și țineți greutatea pe brațul drept.
- Ridicați-vă pe vârfuri, apoi reveniți în punctul de plecare și schimbați mâna.